Supersonisch reizen keert terug: De man achter de comeback van hoge snelheden

Supersonisch reizen keert terug: De man achter de comeback van hoge snelheden

Toen British Airways in 2003 haar Concorde-vloot uit de lucht haalde, dachten velen dat supersonisch passagiersvervoer voorgoed tot het verleden behoorde. Maar één man weigerde zich daarbij neer te leggen. Sinds 2014 werkt Blake Scholl aan zijn droom om supersonische vluchten terug te brengen, met zijn Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boom.

Scholls visie om supersonisch reizen commercieel haalbaar en luxueus te maken, werd door critici lange tijd als onrealistisch beschouwd. Toch moesten sceptici hun woorden inslikken toen Boom’s testvliegtuig in januari 2025 vier keer de geluidssnelheid doorbrak en zo bewees dat zijn concept werkt.

Van software naar luchtvaartpionier

Blake Scholl had altijd al een passie voor de luchtvaart en behaalde in 2008 zijn privévliegbrevet. Toch begon zijn carrière als software-engineer bij Amazon. Na de verkoop van een eigen bedrijf aan Groupon en een reeks leidinggevende functies daar, besloot hij zich te richten op de luchtvaart. Een bezoek aan een museum, waar hij de Concorde zag, zette hem aan het denken. Waarom had niemand een opvolger voor het legendarische vliegtuig ontwikkeld? De algemene opvatting was dat supersonisch vliegen niet langer rendabel was, maar Scholl weigerde dat te accepteren. Hij geloofde dat moderne technologie de obstakels kon overwinnen.

Om zichzelf op te leiden, kocht hij talloze studieboeken en volgde hij cursussen calculus, natuurkunde en luchtvaartontwerp. Hij ontwikkelde een model om bestaande Boeing 787-technologie aan te passen voor supersonisch vliegen. Zijn idee: een lang en dun vliegtuig van koolstofcomposiet, uitgerust met twee keer zoveel motoren. Hierdoor zou de snelheid verdubbelen en de kosten met zo’n 75% dalen, wat een van de grootste problemen van de Concorde was.

In 2014 richtte hij Boom op, overtuigd dat hij de juiste formule had gevonden.

Betaalbaar en comfortabel supersonisch reizen

Scholls visie is om tickets niet zo exclusief te maken als de Concorde, die vooral voor beroemdheden en elite bestemd was. Boom streeft naar ticketprijzen vergelijkbaar met de huidige businessclass, met een verwachte prijs van ongeveer $5.000 voor een enkele reis van New York naar Londen.

Ook het comfort aan boord wordt verbeterd. Waar de Concorde smalle en krappe stoelen had, werkt Boom met een intern team aan ergonomische en stijlvolle ontwerpen. Omdat de vluchten korter zijn, zullen er geen ligbedden worden ingebouwd, wat kosten en gewicht bespaart. Met 64 stoelen krijgt elke passagier een eigen bagageruimte, zodat instappen zonder stress verloopt.

Hoewel Scholl nog niet alle details over het interieur onthult, belooft hij een verrassend ontwerp dat passagiers zal imponeren. Reizigers krijgen bovendien een uniek uitzicht op de kromming van de aarde, aangezien Boom net als de Concorde op een hoogte van zo’n 60.000 voet zal vliegen.

Duurzaamheid als uitdaging

Net als de Concorde zal Overture veel brandstof verbruiken, ongeveer twee keer zoveel als conventionele vliegtuigen. Dit vergroot echter juist Boom’s ambitie om de luchtvaart duurzamer te maken. Waar de meeste moderne toestellen slechts 50% duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) kunnen gebruiken, wordt Overture ontworpen om volledig op SAF te vliegen.

De weg naar succes was niet zonder obstakels. Zo bleek het oorspronkelijke ontwerp van de romp 900 kilo te zwaar te zijn, een probleem dat pas halverwege de bouw aan het licht kwam. Toch wist het team onder Scholls leiding telkens een oplossing te vinden. Toen Boom voor het eerst supersonisch vloog, beleefde Scholl een van de mooiste momenten uit zijn leven: “Ik keek naar de livestream en zag het Mach-getal boven de 1 klimmen. Dat was onvergetelijk.”

Maar hij is nog lang niet klaar. Naast het terugbrengen van supersonische commerciële vluchten heeft Scholl een nieuwe ambitie: zelf leren vliegen in een van zijn eigen vliegtuigen.

Nieuws