Schimmelpenninck Huys blijft open, Broodhuys sluit definitief

Schimmelpenninck Huys blijft open, Broodhuys sluit definitief

Het Schimmelpenninck Huys hotel aan de Oosterstraat in Groningen blijft open, ondanks recente financiële moeilijkheden. Robert Vegter, de eigenaar van het pand, heeft het failliete hotel overgenomen van de familie Karistinos, die het tot nu toe runde. Voor de naastgelegen bakkerij Broodhuys, die eveneens eigendom was van de familie, bleek redding echter niet mogelijk.

Begin deze week werd het faillissement van het hotel officieel uitgesproken. Toch bleef het hotel operationeel, omdat de curator zich richtte op een doorstart. Bart Reints Bok, woordvoerder van het hotel, uitte gemengde gevoelens over deze herstart. “Bij een faillissement zijn er altijd verliezers. Natuurlijk ben ik blij dat de doorstart snel gerealiseerd is en dat het personeel nu duidelijkheid heeft. Maar voor de mensen die hierdoor geld verliezen, is het een pijnlijke situatie.”

Geen truc om schulden te vermijden

Reints Bok benadrukte dat het faillissement niet gebruikt is om het bedrijf schuldenvrij te krijgen of om het tegen een lage prijs over te nemen. Net als bij scheepsbouwer GS Yard, die vorige maand failliet ging en vervolgens een doorstart maakte, probeerde de curator het bedrijf te saneren via de WHOA-regeling (Wet Homologatie Onderhands Akkoord). Deze regeling maakt het mogelijk dat bedrijven en schuldeisers samen een akkoord bereiken over de aflossing van schulden.

Volgens Reints Bok was het Schimmelpenninck Huys al geruime tijd bezig met dit traject. “De coronaschulden drukten zwaar op de exploitatie, waardoor er weinig toekomstperspectief overbleef. We hadden met alle grote partijen afspraken gemaakt, maar ongeveer anderhalve week geleden liet de belastingdienst weten dat zij niet wilden meewerken. Dat gaf de curator geen andere keus dan een faillissement aan te vragen. Het hotel had niet voldoende reserves om een tweede crisis te overleven.”

Vegter was al van plan het hotel over te nemen van de familie Karistinos, maar deze overname is nu versneld om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen aan het personeel. Reints Bok waarschuwde echter dat het nog niet zeker was dat Vegter ook de nieuwe exploitant zou worden. “Bij een faillissement bepaalt de curator wat er gebeurt, en hij kan het bedrijf aan iedereen verkopen die interesse toont.”

Bakkerij niet te redden

In tegenstelling tot het hotel bleek de bijbehorende bakkerij Broodhuys financieel niet meer levensvatbaar. “Vooral door de energiecrisis draaide de bakkerij alleen maar verlies,” verklaarde Reints Bok. “We zien overal dat bakkerijen het moeilijk hebben en moeten sluiten. Helaas betekent dit voor de medewerkers van de bakkerij dat hun werk stopt.”

Naar verwachting zullen ongeveer 35 van de 48 werknemers hun baan behouden in het Schimmelpenninck Huys. “Maar pin me niet vast op de exacte aantallen,” waarschuwde Reints Bok. “Gisteren is de handtekening gezet en vandaag krijgen de medewerkers een nieuw arbeidscontract.”

Met deze herstructurering probeert het Schimmelpenninck Huys een stabiele toekomst tegemoet te gaan, terwijl het verlies van de bakkerij een bitter einde markeert voor een deel van de familie Karistinos’ onderneming

Nieuws